Apie nitratus

Nitratu daugiausia sukaupia sakniavaises darzoves (bulves, morkos, burokeliai...), todel siu zieves nereiktu valgyti. Ir darzoves virsunele ir apacia negailestingai nupjauti.
Pirminis darzoviu ir vaisiu apdorojimas kaip valymas,plovimas,apipjaustymas daliu kur nitratu susikaupia daugiausia...sumazina siu kieki mazdaug ketvirtadaliu.Per tolesni silumini termini apdorojima dalis nitratu suyra,o kita pereina i nuovira(todel virimas siuo metu naudingesnis,nei troskinimas).O vaisius geriausiai pirmiau apiplauti karstu vandeniu,o po to saltu.
Spaudziant sultis yra manoma,kad nitratai lieka isspaudose-lastelyne.
Jei po aprasyto darzoviu,vaisiu apdorojimo ir lieka kazkokia trasu dalis,tai ji jau nera tokia kenksminga.Taciau reiktu suprasti,kad tas kiekis mumyse visgi kaupiasi,todel reikalingas reguliarus organizmo valymas.

--------------

Be nitratų neužauga ne viena daržove!.
Nitratai – tai azoto oksido junginiai, kuriuos augalai įsisavina iš organinių ir mineralinių azotinių trąšų. Jie yra lengviausiai augalams prieinamas azoto šaltinis, reikalingas normaliam augimui. Trumpai tariant, be nitratų niekas neužaugtų. Šių junginių daugiau ar mažiau yra visuose augaluose, taip pat ir daržovėse bei vaisiuose. Tad visiškai apsisaugoti nuo nitratų patekimo į organizmą neįmanoma, nebent nevalgytum daržovių ir gertum tik distiliuotą vandenį.
Tačiau labai svarbu, kad nitratų kiekis neviršytų organizmui leistinų minimalių normų. Lietuvoje ir Europos Sąjungoje pagal Europos Komisijos patvirtintą nitratų direktyvą leistina nitratų dozė yra 3,5 mg vienam kūno kilogramui. Taigi sveriantis 70 kg žmogus gali per parą suvartoti iki 245 mg nitratų. Didesni kiekiai jau kenkia sveikatai.

Tyrimai parodė, kad nitratų kiekis labiau priklauso nuo daržovės subrendimo: nesubrendusiose daržovėse nitratų kur kas daugiau nei visiškai subrendusiose.
Norint išvengti daržovėse susikaupusių nitratų, reiktų išpjauti daugiausiai nitratų sukaupiančias vaisiaus dalis, virti juos didesniame kiekyje vandens arba bent pusę paros mirkyti šaltame vandenyje.

Norint išvengti nitratų, patartina rinktis sezonines daržoves. Pavyzdžiui, žiemą daugiau vartoti morkų, burokėlių ir vengti vasarinių daržovių - Pekino kopūstų, paprikų, šviežių pomidorų ar cukinijų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Vasarą - atvirkščiai.
Vasarinės daržovės žiemą auginamos dirbtinėmis sąlygomis ir šviesos trūkumas bei papildomas tręšimas skatina nitratų kaupimąsi.

Patarimai, kaip išvengti nitratų:
Rinktis visiškai subrendusias, sezono metu augintas daržoves.
Vaisius ir daržoves ne tik nuplauti, bet ir nulupti jų odelę.
Nemažai nitratų dingsta laikant produktą vandenyje ar verdant.
Kopūstuose ir morkose nitratai kaupiasi šerdyje, brokoliuose ir kalafioruose – kotuose.
Šviežiose daržovėse nitratų mažiau nei apvytusiose ir pageltusiose.